Hoe gaat het er in een karateles aan toe, hoe ziet een les er meestal uit ? Als je nog nooit een karatetraining hebt gevolgd is het wel handig als je een globaal inzicht hebt in wat je kunt verwachten. Als je voor het eerst komt en je hebt nog geen karatepak ( gi ) is een T-shirt met een joggingbroek en blote voeten prima. Mocht je na een paar proeflessen besluiten om lid te worden dan verwachten we dat je in een schone karategi op de les verschijnt. Naast een schoon pak hechten we veel waarde aan persoonlijke hygiëne dus geen vet, mousse of gel in het haar en schone kort geknipte nagels. Elke les begint met een traditionele buiging gevolgd door een korte medidatie. Door middel van wat lichte aerobe oefeningen starten we altijd met een warming up om je spieren op temperatuur te brengen en in de sfeer van de les te komen gevolgd door wat stretchen.

Kihon – basistechnieken

In het kader van motorisch leren is het trainen van kihon een frequent onderdeel aan het begin van de les. Het accent ligt op het regelmatig herhalen van een stoot, verdediging of trap in combinatie met de juiste ademhaling, standen en verplaatsingen. Het trainen van kihon gebeurt de ene keer op de plaats, een ander keer verplaatsen we ons over de lengte van de zaal. Vaak loopt het kihon over in het trainen van combinatietechnieken waarbij de karateka’s diverse technieken in een vloeiende beweging achter elkaar uitvoeren.

Kata – vorm

Kata betekend letterlijk vorm. Meestal bedoelen we met kata de solo oefeningen waarbij de karateka een vast patroon van diverse technieken achter elkaar beoefend. Net als bij het kihon zal de karateka op een steeds hoger niveau kata gaan beoefenen waarbij de moeilijkheidsgraad oploopt. We dienen kata echter ruimer te zien dan alleen een solovorm, want de vastgestelde kihon kumite en kumite gata oefeningen zijn in principe katavormen met 2 man.

Kumite – partneroefeningen

Samen met het toepassen van de kata worden diverse technieken en principes met elkaar beoefend in vastgestelde oefeningen of vrije vormen als stoeien-spelen-sparren. Tijdens het sparren wordt er gebruik gemaakt van beschermers zoals vuistjes, bitje en protectors. Overige onderdelen als verdedigingen op pakkingen, stok en vastgestelde mesoefeningenen komen regelmatig terug in de les.